I samband med att Regionservice Fastigheter i Region Örebro län bygger ut en befintlig byggnad för läkarprogrammet vid Örebro universitet, tillämpas 1%-regeln för byggnadsanknuten konst.
Tre konstnärer utsågs i en tävling att utföra konstnärliga gestaltningsuppdrag i samband med byggnationen. Nedan presenteras de vinnande skissförslagen.
Uppdrag 1 – Utomhusskulptur
Peter Johansson, ”Figurina Medicina”
Motivering:
Med inspiration från de gamla grekiska läkegudarna låter Peter Johansson i sitt skissförslag ”Figurina Medicina” nutida läkarvetenskap ta form i en majestätisk kvinnogestalt. Hans resliga konstverk håller stolt symboler för läkekonst och helande i sina händer och har läkarförbundets etiska regler inskrivna i sitt förkläde.
Formen på figuren är hämtad från trädockor i konstnärens barndom, dockor som han återsåg vid efterforskningar i Örebro läns museums samlingar. Färger och mönster har hämtats från olika tiders sjukvårdskläder men också från folkdräkter, bland annat från Närke. Med en ökad skala har figuren fått ett nytt och modernt uttryck och genom sitt budskap och placering kopplar den väl till platsen.
Urvalsgruppen tycker att Peter Johanssons ”Figurina Medicina” är en positiv symbol för studenterna på läkarprogrammet, dock med reservation att storleken i förslaget kan behöva justeras ner, framförallt när det gäller sockeln.
Hon representerar mod och styrka, vilket kan både utmana och göra henne ifrågasatt men också uppskattad och älskad. Med sin öppna famn välkomnar hon studenter, forskare och andra besökare till Campus USÖ, och vidare till hela sjukhusområdet.
Peter Johansson "Figurina Medicina"
Uppdrag 2 – Ljusgård
Kristofer Wigren, “Upptäckarna”
Motivering:
Människans nyfikenhet och upptäckarlust har genom årtusenden drivit oss till utflykter i såväl mikro- som makrokosmos. Endast en bråkdel känner vi idag till av det som världsalltet består av, resten är ett stort äventyr att utforska.
Kristofer (Kico) Wigren har i sitt skissförslag ”Upptäckarna” placerat två astronauter i luftrummet på ljusgården i den nya tillbyggnaden på Campus USÖ. De till synes svävande gestalterna, som är sammanbundna med en slingrande livlina, upptäcker på sin rymdpromenad ett märkligt objekt, en svart sfär som fångar deras uppmärksamhet – är det mörk materia de har hittat, eller kanske ett svart hål?
Urvalsgruppen ser ”Upptäckarna” som ett häpnadsväckande konstverk som kommer att stå sig över tid, såväl estetiskt och underhållsmässigt. Skulpturerna väcker frågor och stimulerar tanken. Vi är bara i början av att förstå hur våra kroppar fungerar och med dagens teknik kan forskare gå på upptäcktsfärd i kroppens inre, likt rymdfarare i kroppens eget mikrokosmos.
Kristofer Wigren, “Upptäckarna”
Uppdrag 3 – Trapphall
Ingela Svensson, Kretslopp I och II
Motivering:
I varje barn finns en upptäckarlust som får det att våga förverkliga drömmar och skapa det ”omöjliga” med hjälp av fantasin, menar Ingela Svenssons i sitt skissförslag för utbyggnaden av Campus USÖ. Fågeln står som en symbol för bärare och spridare av kunskap, och naturen med dess växtlighet får i konstverket vara en metafor för ett kretslopp av tankar och idéer. Ett frö slår rot, en tanke uppstår och ett forskningsarbete växer fram i en slingrande process – en process som leder fram till nya insikter och sätter andra frön som kanske slår rot...
Urvalsgruppen tycker att Ingela Svensson med ett levande och poetiskt bildspråk fångar barnets nyfikenhet och vilja att utforska världen. Hennes teckningar tillför en mjuk, mänsklig dimension till rummet.
På grund av nytillkomna tekniska lösningar och materialval i hörsalen har verket flyttats ut till två väggar i trapphallen på våning 1, 2 och 3.
Ingela Svensson, "Kretslopp I". Skiss för en vägg av två i trapphallen.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, April 21, 2021