Barn- och ungdomsmottagningen Universitetssjukhuset Örebro
Till oss kommer barn och ungdom upp till 18 års ålder. Vi har specialistmottagningar för bland annat allergi, diabetes, endokrinologi, reumatologi, neurologi, kardiologi, inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och riskmottagning för nyfödda. Här finns även en provtagningsenhet.
Du kan boka en telefontid för administrativa ärenden eller samtal med en läkare eller dietist. Om ditt barn har regelbunden kontakt med barn- och ungdomsmottagningen kan du även boka tid för rådgivning med en sjuksköterska.
Telefonnummer
019-602 11 44Telefontider
Måndag-Torsdag 07:00-12:50 - Boka telefontid
Fredagar 07:00-10:20 - Boka telefontid
Öppettider
Måndag-Torsdag 07:45-16:00
Fredagar 07:45-15:30
Besöksadress
Entré B, våning 6,Vägbeskrivning
Entré B, våning 6Hitta på sjukhusområdet - USÖ
Har du tagit dina vaccindoser mot covid-19?
Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19.
Boka tid eller kom på drop-in (1177.se)
Är du vårdgivare/remittent?
I din kallese finns det information om vad du behöver tänka på inför ditt vårdbesök.
Förbered ditt barn inför en undersökning eller behandling
Undersökningar och behandlingar i vården brukar gå bättre om barnet och du är förberedda. Om du som förälder är rädd och orolig smittar det lätt av sig på barnet. Förbered först dig själv och sedan ditt barn.
På 1177.se finns råd om hur ni kan göra för att förbereda er på ett bra sätt
Hos oss är förälder eller vårdnadshavare med under hela besöket. Ni får träffa barnläkare och/eller barnsjuksköterska beroende på vad det handlar om för besvär.
Vi väger och mäter alla barn och ungdomar. Det är viktigt att veta hur du de växer för att kunna bedöma hur de mår. I samband med besöket kan även undersökningar såsom spirometri, NO-mätning, EKG och blodtryck ske, liksom provtagning eller instruktion av inhalationsteknik.
Provtagning
I anslutning till ett besök kan vi behöva få prover på barnet t.ex. blod-, urin- eller avföringsprov. Blod- och urinprov kan oftast lämnas på plats, medan avföringsprov kan tas i hemmet.
Vid blodprov räcker det ibland med ett stick i fingret men ibland behöver vi sticka i armen. Vi är generösa med bedövningsplåster och anser att det är viktigt minimera obehaget för dig så mycket det bara går.
Bedövningsplåster sätts oftast i barnets armveck minst en timma innan blodprovstagning. Plåstret gör att sticket inte känns lika mycket.
Barnet får välja om hen vill sitta själv eller hos förälder/vårdnadshavare. Under provtagningen kan man få titta på film, läsa bok, blåsa såpbubblor eller lyssna på musik. Allt för att det ska kännas så tryggt som möjligt.
Läs mer om att ta blodprov på barn (1177.se)
Läs om att lämna urinprov på 1177.se
Lungfunktionstest (spirometri)
Barn med astma, från och med ca 6 års ålder, blir erbjudna att göra en spirometriundersökning. Denna undersökning görs för att mäta barnets lungfunktion och är viktig för att man ska kunna sätta in rätt behandling. Undersökningen är helt smärtfri och innebär, kort beskrivet, att barnet blåser i ett munstycke. Det tar cirka 40 minuter.
Anmäl dig när du kommer hit
När du kommer till oss för ditt besök kan du antingen anmäla dig i självincheckningsdisk eller i reception/kassa. För alla bokade besök ser du i din kallelse hur du ska göra.
Frågor om din behandling
Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden.
Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter.
Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)