Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Feriepraktik kultur

Sedan ett antal år erbjuder Region Örebro län feriepraktik inom kulturområden som bild och form, dans, film, slöjd och teater. Feriepraktiken är öppen att söka för alla ungdomar i Örebro län som till sommaren går ut nionde klass, åk 1 eller åk 2 på gymnasiet. Sommaren 2023 arrangeras ingen feriepraktik inom kultur.

Dans

Dansens 13 feriepraktikanter arbetade under tre veckor sommaren 2022 med handledning av dansarna Sara Ruddock och Tendai Makurumbandi.

Fokus var att prova Lena Josefssons metod för skapande och att arbeta med en repertoar från Kompani Raande Vo. Ungdomarna var delaktiga i hela processen från idé till att dansa för en publik. Praktiken avslutades med i en turné i länet för att möta publiken.

Feriepraktik kultur 2022 arrangerades av Region Örebro län i samarbete med Föreningen Fröjdans.

Lena Josefsson var en hyllad dansare och koreograf som länge var verksam i Örebro. Sara Ruddock och Tendai Makurumbandi har lång erfarenhet i den professionella dansens värld och av arbete med Lena Josefsson.

Den 18 juni startade Region Örebro läns sommarferiepraktik med kulturinriktning.

Inom kulturområdet fick 16 ungdomar möjlighet att arbeta med film och litteratur under tre veckor.

Litteratur

Litteraturens åtta ungdomar arbetade med att utveckla sitt skrivande inom områden som filmmanus, lyrik, musiktexter och kreativt skrivande. Med anledning av pandemin var alla träffar på distans via Zoom.

Film

Filmens åtta ungdomar fick teoretisk och praktisk handledning av två professionella filmarbetare.

Med anledning av pandemin arbetade praktikanterna på distans med egna originalberättelser på hemmaplan tillsammans med sina närmaste. De två handledarna guidade feriepraktikanterna i manusförfattande, filmteknik och redigering både i grupp och enskilt via Zoom.

Den 12 juni startade Region Örebro läns sommarferiepraktik med kulturinriktning. Inom kulturområdet fick 39 ungdomar möjlighet att arbeta med dans, film, litteratur, slöjd och teater under tre veckor.

Dans

Dansens elva feriepraktikanter arbetade digitalt på distans med koreografiska uppdrag i sin närmiljö.

Litteratur

Litteraturens sju ungdomar arbetade med att utveckla sitt skrivande inom områden som filmmanus, journalistik, lyrik, musiktexter och kreativt skrivande.

Film

Filmens fyra ungdomar fick utifrån originalmanus skapa minst en kort fiktionsfilm med sikte på att visas på filmfestivaler under hösten 2020. Arbetet var förlagt till produktionsbolaget Eyra Media som höll i feriepraktiken och fungerade som handledare till ungdomarna.

Slöjd

Slöjdens nio feriepraktikanter arbetade med handverktyg och traditionella metoder i textila material och trä. Under handledning av två olika slöjdare fick feriepraktikanterna färga ull och garn, spinna, tova, brodera och väva. Dessutom ingick lite metallslöjd i plåt. Feriepraktik slöjd genomfördes av Örebro läns museum.

Teater

Teaterns åtta ungdomar arbetade med ett teaterprojekt specialsytt för den rådande coronasituationen. Tillsammans skapade de teatervandringen VÅGSPEL, en vandring med äventyrlig ton som framfördes i skogen vid Parkudden i Lindesberg. Feriepraktik teater genomfördes av Örebro läns bildningsförbund.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 december 2022